• Alles over Tuinen
    Tuinaanleg en onderhoud
  • Interessante bedrijven
    Actief in de tuinsector
  • Tuinartikelen en toebehoren
    tuinstoelen, tafels, grasmaaiers ...

TerugLosstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning.

Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande garage, serre…
Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend.

De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:
• een hoogte van 3 meter niet overschrijden,
• maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden,
• in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven,
• in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden:
• in ruimtelijk kwetsbaar gebied,
• in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan
Deze informatie kan u bekomen bij de gemeentelijke diensten,
• in de 5 meter brede strook langs waterlopen.

Voorbeeld: Mevrouw Maes wil in haar achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel heeft ze al een serre van 15 m² staan. Het vrijstellingsbesluit maakt het voor haar mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40). Naast de maximale oppervlakte moet ze ook rekening houden met een maximale hoogte van 3 meter en de hierboven vermelde afstanden tot de perceelsgrens.

Binnen deze categorie (‘losstaande bijgebouwen in de tuin’) zijn er geen meldingsplichtige werken.

Bron: www.ruimtelijkeordening.be
Op die site vindt u ook de regelgeving i.v.m. aanverwante onderwerpen !

 

Eiken bijgebouw

Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken met de materialen van uw keuze. Eikenhouten (of andere houtsoorten) bijgebouwen, poolhouses, carports, guesthouses of stallingen vormen een ideale aanvulling voor uw tuin. Wij zijn groot in kleine bouwwerken en dat is maar goed ook. Want een poolhouse, carport, stalling, tuinberging of ander bijgebouw zetten mag dan niet hetzelfde zijn als een heel huis optrekken, het vraagt wél om vakmanschap en deskundigheid. Beide vind je bij ons te over.